A rák fő halálok! Nem tabu, hanem gyilkos kór! Ismerd meg.





 

A tüdőrák és a vastagbélrák a leggyakoribb, a halálos kór kíméletlenül szedi áldozatait. Így nem lehet tabuként kezelni, mert az élet színpadán a legtöbbet fellépő "sztárhalál".

30 ezer új beteg évente.

A rákbetegségek közül a legtöbb halálos áldozatát a tüdőrák szedi, évente 9-10 ezer embert öl meg ez a gyilkos kór. Korábban a tüdőrák gyakrabban támadta meg a férfiakat, mint a nőket, ám a múlt század 60-as éveiben a nők is dohányozni kezdtek, és ennek következménye mostanra megjelent a halálozási statisztikákban. A második fő halál ok a vastagbélrák, amely 8-9 ezer áldozatot szed minden évben. Egyre több nő jár emlőrák szűrésre, így melldaganattól ma már „csak” kétezren halnak meg. A szájüregi rákok állnak a negyedik helyen: ezért a betegségért a tüdőrákhoz hasonlóan elsősorban a dohányzás tehető felelőssé, és évente mintegy ezer ember halálát okozza. Magyarországon évente 60 ezer új rákbeteget regisztrálnak, 30-35 ezren halnak bele évente a gyilkos kórba, vagyis a krónikus rákbetegek száma 30 ezer körüli.

A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan genetikai mutációk és DNS-hibák okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt.

Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, fizikai hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg. Tehát genetikus és környezeti tényezők együttesen vezethetnek a kialakuláshoz.

A rák számos tünetet produkálhat, melyek attól függően alakulnak ki, hogy a daganat hol helyezkedik el, milyen a karaktere, és van-e áttétképzés. Akár fájdalommentes is lehet. A diagnózishoz általában szükség van a patológus szövettani vizsgálatára, laboratóriumi eredményekre, és a klinikai megfigyelésekre. A diagnózis után a rákos betegségeket leggyakrabban kemoterápiával, sugárkezeléssel, vagy sebészeti beavatkozással kezelik. Az orvostudomány ezzel foglalkozó ágát onkológiának nevezzük.

Kezelés nélkül a rák általában halálhoz vezet. A rák igazából a legutóbbi időszak betegsége, a fejlett országok egyik vezető haláloka. A legtöbb rák kezelhető, sok közülük teljesen gyógyítható, amennyiben kezelése időben megkezdődik. A rák több formája olyan környezeti tényezőkkel van összefüggésben, mint a dohányzás, az alkohol hatása a szervezetre, vagy egyes vírusok. Nagymértékben hozzásegít az állandó stressz, haragérzet, gyűlölködés, fojtott indulatok.

A rákbetegség lényegében úgy alakul ki, hogy a valamilyen okból meghibásodott gének ellenőrizetlenül termelik a szervezetben a sejteket. A sejtek elburjánzási folyamata beindul. Tudjuk azt, hogy a szervezetünk minden egyes sejtjének oxigénre van szüksége. Az oxigén ellátást a hajszálerek biztosítják. A rákbetegség esetén az elburjánzott sejtek eltávolítják a többi sejteket a hajszál erektől,így azok oxigén hiányában elhalnak. A Rákbetegség akkor válik igazán veszélyessé, ha az elburjánzott sejtcsomót hajszálerek szövik át. Így a nem kívánatos, ill. daganatos sejtek megfelelő oxigén mennyiséghez jutnak és tovább halmozódnak. Sebészeti beavatkozással, sugárkezeléssel lokalizálhatók ezek a daganatok. Megakadályozhatják terjeszkedésüket. A Rákbetegségnek a gonoszabb megnyilvánulása az, amikor a rákos sejtek a vérkeringésen, ill. a nyirokvezetékeken át más szervekre is átterjednek. Így egyszerre több szervet támadnak meg. Ebben az esetben kemoterápiát alkalmaznak. A túlélési esély nagyon csekély.

A rosszindulatú daganatsejtek néhány jellemző tulajdonsága:

  • az apoptózis (programozott sejthalál) lkerülése
  • határtalan növekedési, osztódási képesség
  • növekedési faktorral látják el magukat
  • megnövekedett osztódási sebesség
  • megváltozott differenciálódási készség
  • nincs kontaktgátlás (bizonyos sejtsűrűség elérése után az egymáshoz érő sejtek a további osztódást gátolják)
  • környező szövetek megszállása
  • áttét kialakításának lehetősége távoli szövetekben
  • új erek növekedésének elősegítése (angiogenezis)

Egy tumor sejtté változó sejtben nincs szükségszerűen jelen minden fenti jellemző, de utódsejtjei már kiválasztódtak azok kialakítására. E folyamat neve a klonális evolúció.

Ne kezeljük tabuként, hanem igen is beszéljünk róla! Nem kíméli a tudósokat, politikusokat, nem kíméli a nem közismert embereket, megöli a sztárokat, meggyilkoja az állatokat, a gazdagokat és a szegényeket! Mindenkit aki nem jár vizsgálatokra, és aki nem szerencsés! Gyilkos kór! Farrah Fawcett és Paul Newman, és rengeteg más ember rákos lett, és meghalt.

Van egy jó tanácsom a dohányosoknak! Miközben szívjátok a cigit, ami benneteket beteggé tesz, és szegényebbé, a forgalmazót meg dúsgazdaggá, ízlelgessétek a nikotin és a kátrány beszívása közben ezt a szót: tüdőrák, gégerák, tüdőrák, gégerák, szájrák, tüdőrák........

Végre hátha felfogjátok, hogy ez nem divat, nem kötelező, nem trendi, nem vagányság, hanem gyöngeség, mert pótcselekvés.

Azért emelem ki a dohányzást, mert vannak olyan daganatok, melyek kialakulása nem rajtunk múlik, na de a dohányzó tudja, hogy elősegíti a halálának az időpontját. de ez csak egy dolog. Amíg a halálig eljut, valószínűleg szörnyű fájdalmakon megy keresztül. Elképzelésem szerint olyan fájdalmakat él meg a tüdőrákos, hogy maga a halál már megváltás. Nagynéném így járt. De több barátunk is.

De mindenkinek joga van saját halálát siettetni. Én nem akarok beleszólni. Én csak magamra vigyázok. Nem dohányzok. Elkerülöm azt, hogy elősegítsem, testemben daganat, gyilkos betegség pusztítson. Jól elvagyok nélküle.

Kívánok mindenkinek daganatmentes, szenvedésmentes, egészségben gazdag boldog életet, és persze szeretetet!

Kattints ide, és gyűjteményemben győződj meg arról, hogy pl. a külföldi halott sztárok is a legeslegtöbben rákban haltak meg. Tégy egy sétát a temetőkben. De közben ne felejtsd, ez az oldal a megemlékezésről szól. Folyamatosan töltöm fel.

Memory celebek

Szerző: diadém  2009.10.04. 01:03 Szólj hozzá!

Címkék: rák

A bejegyzés trackback címe:

https://netduma.blog.hu/api/trackback/id/tr851426091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása